Was je net bezig met Brecht, geschiedenis als bron of het creëren van personages? Misschien kan ons lesmateriaal, gebaseerd op Lawrence of Arabia, je helpen.

De voorstelling Lawrence of Arabia is een reactie op de blockbuster Lawrence of Arabia, waarin het verhaal van de Britse Luitenant T.E. Lawrence wordt vertelt. Er wordt gespeeld in een vertellende stijl, ideaal voor het leveren van commentaar. We maakten een lesopzet voor een les vertellend spel, waarin je met de leerlingen in het verhaal van Lawrence duikt en ze zelf ontdekken hoe je door vertellend te spelen perspectieven kan toevoegen.

Wil je je juist meer in geschiedenis verdiepen met je leerlingen? Bespreek dan de Eerste-Wereldoorlog in het Midden-Oosten met ze door middel van ons infoblad en laat ze vervolgens onderzoek doen naar onze vijf uitgelichte perspectieven. Op de (leerling)pagina perspectieven vind je van elk van deze personages de biografie en de scène uit de voorstelling. Hiermee maak jij vervolgens je eigen lessen, bijvoorbeeld door de leerlingen vanuit verschillende perspectieven monologen te laten schrijven en spelen of ze zelf commentaar te laten geven op de film. Als je je echt helemaal wil verdiepen, neem dan even een kijkje op de geschiedenispagina.

Onder de knop scènes vind je twee losse scènes uit zowel de voorstelling als de film Lawrence of Arabia, voor als je het leuker vindt om zelf te puzzelen met materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een les over het verschil tussen spelen voor theater of film.


Kijk voor een inleiding op de voorstelling (zowel handig voor jou als je leerlingen) het volgende filmpje: