Op deze pagina vind je alle vijf de perspectieven waarmee je aan de slag kan. Klik op de naam om naar de pagina van dit perspectief te gaan.

T.E. Lawrence

De Engelse officier T.E. Lawrence werd bij het grote publiek bekend als de held Lawrence of Arabia. Maar wat waren eigenlijk zijn beweegredenen om naar het Midden-Oosten te vertrekken? Wat vond hij van zijn beroemdheid? En is zijn heldendom terecht?

Gertrude Bell

Getrude Bell is misschien wel het belangrijkste ontbrekende personage in de film Lawrence of Arabia. Als vrouw komt zij simpelweg niet in de geschiedenis voor, terwijl ze een zeer belangrijke positie had. Wat heeft deze “moeder van Irak” allemaal meegemaakt?

Sherif Ali

Omar Sherif had als enige Arabier een dragende rol in de film Lawrence of Arabia. Dat was dan ook nog eens een “samengestelde rol”: de persoon Sherif Ali bestond niet echt, maar is een vergaarbak van 33 belangrijke Arabieren. Waarom hebben de filmmakers hiervoor gekozen? En wat heeft dit te maken met white saviourism?

Lowell Thomas

De Amerikaanse fotograaf Lowell Thomas werd naar de Eerste Wereldoorlog gestuurd om propaganda te schieten. De zonnige oorlog in het Midden-Oosten brachten zowel hem als Lawrence wereldwijde faam. Hoe kwam dat precies? Hoe beïnvloed de opdracht waarmee je op pad bent je gestuurd je fotografie? En is dat eigenlijk wel oké?

De Turkse Soldaat

Omdat de film Lawrence of Arabia vanuit een Engels perspectief is gefilmd, krijgen we de Turken alleen als vijand te zien. Maar hoe verging het de jonge soldaten die naar het front werden gestuurd? Hoe werkt beeldvorming via film? En wat doet het met je als je de film ziet als Turkse Nederlander?